Hier ga ik voor

Als ik de kans krijg door oa ook uw stem wil ik heel wat verwezenlijken…
Uiteraard kan ik mij achter ons partijprogramma scharen, maar ik wil graag enkele accenten leggen…

Mijn inzet voor Lede

nette en rustige gemeente:
Als recent hondenbaasje gaan we dagelijks wandelen/lopen/fietsen met Féline en dit meestal in Lede. In het park van Mesen, het park achter huize Moens, de straten in Lede. Overal valt het mij op: het MOET netter.
Er zijn mensen die daar professioneel mee bezig zijn, en die doen hun best… Maar ze hebben bijvoorbeeld geen bevoegdheden om in te grijpen wanneer ze sluikstorters op heterdaad betrappen. Buiten hun moed bijeenrapen en een vies weerwoord te krijgen zit er niet zoveel op.
In het parkje achter Huize Moens hangen een tiental vuilnisbakken (en dat op zo’n kleine oppervlakte). Toch moeten we soms enkele vuilbakken doorlopen voor we onze poepzakjes (van de hond Féline uiteraard) kunnen deponeren. Teveel honden in t park? Neen, teveel mensen die hun huisvuil in de véél te kleine vuilbakjes komen proppen.
Idem dito in de buurt van Rusthuis Villa Letha, of de bushokjes. Hoog tijd om streng in te grijpen, of de mensen die er aan werken meer bevoegdheden te geven.

Een rustige gemeente kunnen we verkrijgen door een betere (verkeers)veiligheid.
Enkele concrete voorbeelden.
Dagelijks nemen honderden mensen de trein vanuit Lede. Meer dan de helft moet daarvoor 2 x per dag de overweg ter hoogte van de Markizaatstraat te voet oversteken om naar huis of hun auto te wandelen/fietsen.
Dit veroorzaakt uiterst gevaarlijke situaties, deze mensen moeten immers op straat stappen, terwijl de chauffeurs zich willen haasten om vlug over de spoorweg te geraken en hen de voeten van onder hun lijf rijden.
Het verbreden van de overweg biedt hier een oplossing.

Ook extra aandacht voor onze trage wegen, zowel voor het onderhoud als de veiligheid.
Voor alle duidelijkheid verklaar ik hier even het begrip van TRAGE WEGEN: trage wegen zijn wegen waar enkel bv. fietsers en voetgangers doorkunnen (geen gemotoriseerde voertuigen), bv. het fietspad tussen de overweg aan de Stokstraat  en de Langenakker.
Iedereen kent in zijn/haar buurt wel een trage weg, al dan niet in deftige staat.

Naar verluidt lijken de straten van mijn geboortedorp IMPE de laatste tijd meer en meer op een racecircuit. Met het stijgende aantal jonge gezinnen die er hun stekje vonden spelen er veel jonge kinderen.
Ook hun veiligheid garanderen als ze naar school stappen of fietsen, moet een vereiste zijn. Het kan niet de bedoeling zijn dat in het rustige Impe straatracers hun plezier komen zoeken. Af en toe snelheidscontroles uitvoeren is niet voldoende.

– aandacht voor jong én oud

De vergrijzing neemt toe, overal, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat Lede enkel bestaat uit senioren.
Wel is het zo dat de jongere generatie niet meer zo talrijk is, en we dus met minder personen voor meer gaan moeten zorgen.
We kunnen ons niet in 2 delen, dus… moeten we ervoor zorgen dat het voor iedereen die ouder wordt zo comfortabel mogelijk is om zo lang mogelijk zelfstandig te zijn.
Dit kan onder andere door een seniorencoördinator… die luistert naar hun noden, want dat weten ze zelf het beste natuurlijk.
Een tweede belangrijk punt is de kwaliteit van onze wegen! Immers, oudere mensen blijven niet met de auto rijden, ze doen hun auto weg, komen dichter bij het centrum wonen. Doch, hier in Lede zou je in sommige straten schrik hebben om een voet buiten te zetten. Ook voor kinderwagens zijn verschillende voetpaden onbegaanbaar.
Structurele, tijdige oplossingen voor begaanbare voetpaden en onderhoud ervan zijn nodig.

leve de lokale middenstand
Met de middenstandsraad proberen we enkele initiatieven op poten te zetten om het winkelen in Lede aantrekkelijker te maken en jullie uit te nodigen om jullie inkopen hier te doen. Een hele opgave.
Toch zijn er volgens mij nog meer mogelijkheden om vanuit het gemeentelijk beleid de Leedse economie nog meer te stimuleren en te ondersteunen.
Winkelen en handelen in eigen gemeente kan best gezellig zijn! Vooral ook handig voor mensen die zich niet al te ver kunnen verplaatsen.

– verstandig centenbeleid
Als we de economisten/pessimisten/journalisten mogen geloven is het nog niet voorbij met de crisis. Overal wordt de riem aangespannen, op de ene plaats wat meer dan op de andere.
In een gemeentebeleid spring je om met belastingen, het geld van de mensen.
De juiste investeringen maken, doordacht, zuinig, verstandig omspringen met onze centen, dit is broodnodig in het financieel beleid.
Besparen begint in de 1e plaats bij de gemeentelijke beleidvoerders zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *